TESİSAT TEKNOLOJİSİ VE İKLİMLENDİRME ALANI
Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme alanı 1983 yılında açılmıştır.Alanımızda Eğitim Öğretim faaliyetleri 6 öğretmen ile sürdürülmektedir.
Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme alanı insan hayatı için yaşamsal önem taşıyan suyun şartlandırılmasını ve sağlıklı tüketimini, yaşam için sağlıklı, konforlu ortam şartlarının oluşturulmasını, doğal gaz tesisatlarının yapılmasını, endüstri dallarında zorunlu olan hava şartlarının en uygun seviyelerde oluşturulmasında görev alan elamanları yetiştirir.
ALANIN MEVCUT DURUMU VE GELECEĞİ
Tesisat teknolojisi ve iklimlendirme sektörü ülkemizde hızla yayılan, sürekli gelişen ve birçok iş kolunu kapsayan çok geniş bir alandır. Ülkemizde nüfus artışına paralel olarak başta konut olmak üzere, okul, hastane, iş merkezi vb. yapıların üretimi hız kazanmıştır. Bu bağlamda; sıhhi tesisat işleri, armatür, vitrifiye ve tesisat gereçleri üretimi ve montajı, ısıtma ve doğalgaz tesisatları, merkezi ve bireysel iklimlendirme sistemleri, ev ve ticari tip ısıtma ve soğutma cihazları üretimi ve servis işlerinde de ciddi anlamda artış vardır. Diğer taraftan son yıllarda frigorifik taşımacılık ve araç klima işleri de önemli iş kollarından biri haline gelmiştir.
Yukarıda saydığımız ve çok geniş istihdam alanına sahip iş kollarında yetişmiş, deneyimli teknik personele ihtiyaç duyulmaktadır. Diğer taraftan birçok alanda her kurulan sistemin kurulma aşamasından tutunda, işletme, bakım ve servis işlerinde de eğitimli elemana ihtiyaç duyulmaktadır. İnsan hayatı için yaşamsal önem taşıyan suyun şartlandırılmasından tüketimine kadar geçen süreç; sıhhi tesisat işkolunun önemini açıkça ortaya koymaktadır. Bundan dolayı insanlar var oldukça bu işkolu da hep var olacaktır. Doğalgazın kullanıma başlamasıyla bu meslekte iş bulma imkânı daha da artmıştır. Ülkemizde doğalgazın hızla yayılmasından dolayı büyük oranda istihdam açığı doğmuştur. Ayrıca gaz yakan cihazların imalatını yapan firmaların hızla kendilerini yenilemeleri ve teknolojinin gereklerine göre cihazlarını geliştirmeleri de bu alanda çok sayıda eğitimli servis elemanı ihtiyacını gündeme getirmiştir. Yabancı dil bilen ve mesleği konusunda kendini yetiştiren tesisatçıların yurt dışında da iş bulma imkanı vardır.
Diğer taraftan çevre konularının ön plana çıktığı günümüzde, hayati önem taşıyan hava ve su kaynaklarımızın korunması ve kullanımı ile ilgili çalışmalarda mesleğimizle doğrudan ilgilidir ve bu alanda da yetişmiş deneyimli teknik personele ihtiyaç vardır.
Tesisat işlerinin yapılabilmesi için küçük sermaye yeterli olmaktadır. Küçük sermaye ile iş kurmak mesleğimiz açısından büyük bir avantajdır. Fakat burada önemli kriter; mesleğin gerektirdiği becerileri kazanmış, deneyimli ve proje okuyabilen eleman olarak kendini yetiştirmektir.
ALANIN ALTINDA YER ALAN DALLAR
1. Yapı tesisat sistemleri,
2. Soğutma sistemleri,
3. İklimlendirme sistemleri dalları yer almaktadır.
YAPI TESİSAT SİSTEMLERİ
Çeşitli amaçlarla kullanılan binalarda ve sanayi tesislerinde, ısıtma, temiz ve atık su sistemlerinin kuruluş, bakım ve onarımına ilişkin işlemleri, katı, sıvı ve gaz yakıtlı ısıtma cihazlarının montajı ve işletmeye alınması, güvenli ve verimli olarak çalıştırılması, tesisatın testi, bakım ve onarımına ilişkin işlemlerini kendi başına ve belirli süre içerisinde yapma bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişidir.
Görevleri;
* İş sağlığı ve iş güvenliğine ilişkin önlemleri almak,
* İş organizasyonu yapmak,
*Sıhhi tesisat projesini okumak uygulamak ve yardımcı elemanlara uygulatmak,
* Isıtma projesini okumak, uygulamak ve yardımcı elemanlara uygulatmak,
*Doğal gaz projesini okuma uygulamak ve yardımcı elemanlara uygulattırmak.
*Çelik, bakır, plastik boruları montaja hazırlamak ve montajını yapmak,
*Oksi-asetilen ve elektrik ark kaynağı ile boru kaynağı yapmak,
*Kat kaloriferi tesisatı yapma ve radyatör montajları yapmak,
* Kazan dairesi tesisatını çekmek, boyler ve eşanjör bağlantılarını yapmak.
*Doğal gaz kolon hattını döşemek, daire içi boruları döşemek, sayaç ve yakıcı cihazların montajını yapmak.
*Yakıcı cihazların montajı, bacalı cihazların montajı, kumanda kontrol ve güvenlik elemanlarının montajı ve elektrik bağlantılarını yapmak.
*Boru ve ara elemanların flanşlı birleştirmesini yapmak.
*Devir daim (sirkülasyon) pompasını, değiştirmek.
*Bina merkezi ısıtma sistemlerinin montajını yapmak.
*Kontrol, bakım – onarım ve servis hizmetlerini yapmak
*Mesleki gelişime ilişkin faaliyetleri yürütmek.
MESLEK ELEMANLARINDA ARANAN ÖZELLİKLER
Tüm duyu organları işlevlerini tam olarak yerine getirir durumda, çok iyi gözlem ve dinleme yeteneğine sahip, ellerini (tüm vücudunu) iyi kullanabilme, titiz, dikkatli ve sorumluluk sahibi, problem çözme ve hızlı karar verme yeteneğine sahip, analitik ve pozitif düşünme, ekip içinde çalışabilme ve başkaları ile iyi iletişim kurabilme gibi özelliklerin yanı sıra ayrıca ağır çalışma koşullarına uygun fiziksel yapıya sahip olmaları gerekmektedir. İşe başlama ve sonunu getirme istikrarında olmalıdır. Isıtma ve gaz yakıcı cihazlar (servis) elemanı olmak isteyenlerin elektrik, elektronik ve mekanik konularına da ilgi duymaları gerekmektedir. Muhakeme yeteneği olmalı ve müşterilerle iyi diyalog kurmaları gerekmektedir.
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Tesisat teknolojisi ve iklimlendirme alanında eğitim alan bireyler; çalışmalarını hem kapalı mekanlarda hem de açık alanda ve her türlü iklim koşullarında yürütürler. Bu alandaki tüm çalışanlar görevlerini yaparken diğer sektörlerdeki çalışanlarla ve müşterilerle sağlıklı etkileşimde bulunmalı ve görevlerini meslek ahlakına uygun olarak yürütmelidirler.
Ağır çalışma ortamında sağlık ve güvenlik kurallarına uymak ve dikkatli çalışmak zorundadır.
İŞ BULMA İMKÂNLARI
Özellikle Ülkemizde doğalgaz kullanımının hızla yayılması yetişmiş eleman ihtiyacını arttırmıştır. 21 Temmuz 2004 tarihli ve 25.529 Sayılı Resmî Gazetede yayımlanmış olan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Doğalgaz Piyasası Sertifikası Yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına ilişkin yönetmeliğinin 1. maddesi (İ) bendi uyarınca'' İç tesisat ve servis hatları sahipleri, doğalgazla ilgili faaliyetlerinde, tesisatçı kadrolarında 3308 sayılı Meslekî Eğitim Kanuna göre düzenlenmiş belgelere sahip personel çalıştırmak zorundadır'' denilmektedir. Bu nedenle sektörde, belgeli, yetişmiş kalifiye elemana ihtiyaç vardır.
Bu sektördeki mesleklerde iş bulma olanakları oldukça fazladır. Bu meslekle ilgili faaliyet gösteren bir şirkette çalışılabileceği gibi ustalık belgesini de almak koşuluyla kendi iş yerini de açabilirler.
Tesisat Teknolojisi Alanı İstihdam Alanları
1. Doğalgaz taahhüt firmalarında,
2. Yakıcı cihazların servislerinde,
3. Kazan imalathanelerinde
4. Sıhhi tesisat taahhüt firmalarında,
5. Isıtma tesisatı taahhüt firmalarında,
6. Soğutma ve klima servislerinde,
7. Soğutma tesisatı taahhüt firmalarında,
8. İklimlendirme firmaları imalathanelerinde,
9. Güneş enerjisi kurulum ve montaj firmalarında
10. Kamu kurumlarında teknisyen ve teknisyen yardımcısı,
11.Taahhüt firmalarında Sızdırmazlık kaynağı gerektiren işlerde,
12-Tüm kazan dairelerinde ateşçi veya teknik servis elemanı,
13. Eğitim aldığı alan/dal ile alakalı işyerlerinde çalışabilirler.
EĞİTİM VE KARİYER İMKÂNLARI
Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme alanının çeşitli dallarından mezun öğrenciler alanlarıyla ilgili Üniversitelerin 2 yıllık meslek yüksek okullarının Doğalgaz ve Tesisat Teknolojisi ,Gaz ve Tesisat Teknolojisi, İklimlendirme ve Soğutma Teknolojisi ,Yapı Tesisat Teknolojisi ve 4 yıllık Teknoloji Fakültelerinin Enerji sistemleri mühendisliğine (M.T.O.K) Lisans programlarına yerleştirmede ek puan alarak eğitimlerini sürdürebilirler.